Nyheter för AE Endurance Riding

Nyheter för AE Endurance Riding

Fontainebleau & Hollywood

Nyheter 2012Posted by aeenduranceriding Wed, April 01, 2015 17:33:29

Nu var det ett tag sedan jag skrev här. Det är absolut ett förbättringsområde hos mig, men jag skyller lite på att jag har haft mycket att göra… Sämsta undanflykten men hur som helst så kommer här en liten uppdatering om vad som pågår hos AE Endurance Riding.

Jag och Petra har anlänt till Skåne efter första resdagen

Jag har nu avverkat säsongspremiären som var i Fontainebleau utanför Paris. Jag har verkligen laddat för denna tävling sedan i oktober, då jag hittade saker jag ville förbättra hos fram för allt King Peak. Eftersom sporten är så stor i Frankrike så visste jag att det skulle bli runt 100 starter i de flesta klasser där nere och att det skulle vara motstånd av världsklass. Det var liksom det jag ville ha för att kunna göra en optimal förberedelse inför höstens stora mål, EM. Kingen har ju fått stå tillbaka med sitt tävlande under min skadeperiod. Det har liksom inte funnits någon anledning att ta ut honom på mindre tävlingar utan fokus har hela tiden varit på träning. Fram till 2013 stod han i skuggan av min tidigare tävlingshäst Dahle, de gjorde en hel del träningspass tillsammans bara det att Kingen inte var med på hela. Det som är viktigt när man tränar distanshästar är att den fysiska formen sitter, men minst lika viktigt är att det mentala sitter på plats. Hästarna måste älska att tävla för att bli riktigt bra. Kingen älskar att åka på tävling men som sagt har han fått stå tillbaka, det kände jag av när han avslutade säsongen i höstas. Han vann ju även den tävlingen men det är känslan i hästen som är det viktigaste, jag vet att han har så mycket mer!

Vi har ganska kul på resan....

Vinterträningen har gått riktigt bra så denna tävlingen skulle bli en liten check på formen men jag ville även mäta mig själv och hästarna mot ryttare av toppklass. Planen var att rida Kingen 90km på fredagen och Deres 120km på lördagen. Tyvärr så blev Deres sparkad kort innan avresa och hann inte bli helt 100 i tid , så då ändrade jag om planeringen och tog med Barett istället till 90km på lördagen.

Anna, jag och Petra...
Jerker har fixat en mössa :)

Mitt mål med Kingens ritt var att göra ett bra lopp med hög hastighet. Att hitta rätt position, rätt rygg att följa, bara bygga mental styrka och sedan se vart det räcker placeringsmässigt. Barett skulle göra en godkänd 90km och också göra sitt eget lopp, vilket räckte väldigt långt.

Övernattning i Belgien
Vi hittade en ny kompis i Belgien

Resan ner gick bra men Kingens formtoppning hade gjort honom helt galen!! Barren däremot som är hingst tog det hela med ro och laddade upp först när det närmade sig förbesiktning. Jag och Petra körde ner och sedan anslöt Pappa, Anna och Jerker via flyg till Paris. Vi gjorde första etappen till Skåne där vi resebesiktade hästarna. Dag två körde vi till Liege i Belgien, vi övernattade på en flott gård full av utställningsarabhästar. Kingen var endast lugn under själva resandet, vid övernattningarna väntade han bara på att få tävla. Han var så laddad att vi blev tvungna att rida dem ett pass i Belgien på morgonen innan vi körde sista biten till Paris. Väl framme var han inte direkt lugnare men vi försökte att hålla honom relativt kontrollerad. J Det är ett stort tävlingscentrum i Fontainebleau som annars också används till andra stora hästevenemang. Jag tror att det var runt 400 hästar till start under helgen.

En av alla promenader på plats i Fontainebleau
Lite av banan
Jag och pappa på förbesiktningen med Kingen

Så till tävlingen dag 1:

Kingen började värmas upp i god tid innan start som vanligt, när jag väl hoppade upp var han spänd som en fiolsträng redo för explosion när som helst. Med ett startfält på 130 hästar som ger sig iväg i full galopp samtidigt gäller det att man har kontroll på sin häst och även håller sig lite undan ifall att någon annan skulle tappa kontrollen. Mitt mål var att komma iväg topp 20 för att kunna ha en bra position när banan snabbt skulle smalna av. Hamnar man för långt bak i kön så är det svårt att veta vad som händer längre fram.

Petra värmer Kingen, jag förbereder mig och Anna sköter Barren
Dags att ta plats i starten

Vi låg på första sträckan ungefär topp 15 och efter första veterinärkontrollen gick vi ut som nr 8 på sträcka två. Första etappen hade avverkats relativt snabbt, 21km/h på en väldigt teknisk bana. Det hade regnat dagen innan så det var väldigt halt och lerigt speciellt på första sträckan.

Service på första sträckan

Andra etappen var bättre i underlaget men fortsatt tekniskt svår. Den sträckan avverkade vi på 21,8km/h och gjorde att vi gick ut på sista sträckan med placering 4. Jag tänkte liksom aldrig att jag skulle vinna loppet utan ville göra det så bra som möjligt utan att ta några risker. Det är ju trots allt i höst som Kingen ska vara bäst.

Men när vi gick ut på sista sträckan så bara svävade vi förbi ryttare efter ryttare. När vi var uppe i topp så släppte vi bara lite på tempot och gled med. Ungefär då bestämde jag mig för att, idag är det vår dag. Vid 5km kvar så var det jag och en annan ryttare som drog upp tempot en del. Jag fokuserade på att hela tiden vara en halslängd före, så varje gång hon försökte ta över styret på det hela, så släppte jag bara efter lite på tygeln och lät Kingen sträcka ut lite mer. Den sista kilometern gick det snabbt, det var tekniskt riktigt svårt så det gällde att hålla tungan rätt i munnen. Kingen som är riktigt kvick i steget svarar mycket snabbt på signalerna i dessa lägen vilket är en stor fördel. Sista delen bestod av raksträckor med extremt hög hastighet och sedan 90 graders svängar. Då gäller det att ”lägga hästen” rätt i kurvorna så de skärs i en bra vinkel. Den franska ryttaren som jag vann över med endast 1 sekund försökte hela tiden ta sig förbi men var inte tillräckligt snabb, så in på upploppsrakan var vi först och kunde hålla det över mållinjen! Sista sträckan slutade på en snitthastighet på 25,3 vilket vid slutbesiktningen kändes lekande lätt då Kingen pulsade 53/42.

Målspurt
Precis efter målgång, tyvärr så missade serviceteamet själva spurten och anlände just efter pga strul på banan.

Väl på prisutdelningen tänkte jag gratulera mina konkurrenter men speciellt tvåan var rätt tjurig så det fanns inte så mycket utrymme till det. Pratade lite med min Italienska veterinär om det hela som är väldigt van tävlingar i hela världen. Han sa att för det första så får man inte chansen att vinna ett lopp i Frankrike så många gånger i livet. Så jag är glad att jag tog den chansen och kommer definitivt satsa på att göra det snart igen! J För det andra, om man vinner över dem på deras hemmaplan så kan man inte förvänta sig några sportsliga glada miner. Frankrike är helt klart de bästa i hela Europa på distansritt, så jag är såklart mycket lycklig för denna seger.

Slutbesiktningen är gjord och segern är säkrad!!!!

Tävlingsdag nr 2:

Petra och Berren

Barett gjordes redo för sin start också i 90km. Det var en regnig morgon och en laddad häst men vi klarade även den starten riktigt bra. Det blev ännu mer lera på första etappen nu när det regnade ännu mer så den var faktiskt riktigt svår. Det gällde att styra upp hästarna och ge dem så bra möjligheter som det gick för att hålla ett lagom tempo. Här var det helt fokus på att bara göra vårt eget lopp och se hur långt det räcker. Barren tuffade på i ett för en 19 årig hingst riktigt bra tempo.

Målspurt med Barren
Service ute på banan

Sträcka 1 på 17km/h och då gick vi ut på andra sträckan som nummer 11. Andra etappen avverkade vi på 18,7 och fick då placering 8 inför sista sträckan. Väl in på upploppet var vi fem ryttare som kom tillsammans och Barren är också en extrem tävlingsindivid, så jag släppte lite på tygeln och vi kom in tvåa där. Det ledde till en total 7:e plats med en snitthastighet på 18,2, sista sträcka gjorde vi på 19,8km/h.

Slutbesiktning med Barren

Jag är såklart supernöjd med båda tävlingsdagarna. Det kunde liksom inte gå bättre och det är helt klart över min förväntan när jag reste ner. Att kunna prestera på topp när det gäller vet vilken idrottare som helst hur svårt det är och dessutom få göra det i detta motstånd känns hur bra som helst! Jag är också jättenöjd med tiderna, det är just så alla distansryttare vill disponera loppen när de är som bäst. Att kunna öka lite för varje sträcka med en superfräsch häst, det är bara skitkul!!

Välkomnandet när jag kom till Skåne, så himla gulligt!!
Obligatorisk segerefterrätt vid Brändåsen på vägen hem

På hemmaplan samma helg hade jag också en starthäst. Det var Nadim som står i träning hos mig, han skulle ut på sin första distanstävling. Den ritten fick Emma Rogström, en av mina duktiga stallryttare rida och de gjorde ett jättebra lopp. Precis som planen så genomförde de loppet fint med en pigg och fräsch Nadim. Nästa gång blir det tävlingsklass!

Emma och Nedim

Det krävdes lite logistig att starta tre hästar på en helg och i två olika länder med två olika team. Men jag har verkligen ett grymt bra team kring mig att vara stolt över och alla skötte sina uppgifter exemplariskt. Så nu är det bara att ladda vidare inför nästa tävling. Men först en massa mer träning… J Nu är jag snart hemma i Bjursås igen så nu hinner jag inte skriva mer utan måste ta hand om min dyrbara last som står i släpet! Eller just ja, Hollywood! Jag åker ju dit om två dagar….

Det började med att jag fick ett lite udda meddelande där de ville säkerhetsställa att jag var rätt Annelie Eriksson och att jag var nominerad till den stora festen i Los Angeles. Detta fick jag dagen innan avresa till Paris, vilket betyder att jag hade väldigt fullt upp, så jag svarade lite artigt på kvällen. ”Tack för ett angenämt meddelande men jag är nog inte rätt person, jag vet inget om någon nominering eller fest i LA, men jag hoppas du finner den du söker…”

Tillbaka fick jag upprabblat mina resultat och internationella poäng från förra säsongen och ja det såg ju onekligen ut som att det var mig det handlade om. Jag är alltså inbjuden till HH Sheikha Fatima Bint Mubarak Darley Awards vilket äger rum på Dolby Theatre i Hollywood. Jag är alltså nominerad i kategorin ”Världens bästa kvinnliga distansryttare 2014”. Tre ryttare från alla länder i hela världen som först har blivit nominerade, det är nu en short list kvar på 9 st som blir bjudna till den stora festen i Hollywood som i största del också handlar om galoppsporten. Jag kommer som ni ser att spendera påsken i LA och boendet blir förstklassigt i Beverly Hills. Nu är det bara att fixa två snygga klänningar för det duger inte cocktailklänningar som jag tidigare har haft i röda mattan sammanhang.

Genom kontakters kontakter har jag nu fått hjälp av By Malina med riktigt snygga klänningar. Var i Stockholm och provade ut några så jag också har att välja på, jättekul med så professionell hjälp det gillar jag verkligen.

Klänningar från By Malina

Hoppas nu att alla här hemma får en riktigt solig och skön påsk!

GLAD PÅSK!
Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Irene Friederich Wed, April 01, 2015 19:29:21

Härlig läsning! - vet ej om några simpla ord som Grattis, Fanstastiskt, Otroligt, Vilken tjej du är, vilket team du har, vilken styrka du har, vilket engaemang, är tillräckliga ord för att beskriva vad jag tycker om dig! DU är värd allt i och med dina framgångar. STORT GRATTIS! /(från en "tant" som knappt törs galoppera)