Nyheter för AE Endurance Riding

Nyheter för AE Endurance Riding

SM 2014

Nyheter 2012Posted by aeenduranceriding Fri, June 06, 2014 12:36:29

SM

En besvikelse men ändå en stor lättnad!


Det har varit riktigt mycket kring SM, en rejäl och rätt tung uppladdning för mig. Men det har varit så roligt så det var lätt värt varenda minut av det!

Skyr åt folket! Linnea gillar det helt klart.

Förberedelser:

Om jag tar ett par till strumpor kanske jag väger lite mer...
Jag vägde in med 200g marginal, perfect! :)

Den här våren har varit riktigt tuff för min del. Men jag har hela tiden varit enormt målmedveten inför SM som också var kval till VM i Normandie. Jag har planerat fullt ut för att vi skulle kvala och sedan åka på mitt första World Equestrian Games. Jag har tidigare ridit både VM och ungdoms-VM men vart fjärde år är det alltså ett samlat VM för alla ridsportgrenar. Enormt stort arrangemang med andra ord!

Jag har inte delat med mig så mycket om min form men det var lika skönt att hålla det för mig själv, inte tänka på det och bara kämpa. De sista månaderna har jag känt att det verkligen gått åt rätt håll och att jag mer och mer förstår kroppens varningssignaler. Men jag är fortfarande väldigt långt ifrån ordinarie form, jag hoppas att jag når den någon gång. Om inte så hittar jag garanterat någon väg för att hantera läget. Många distansryttare pratar om hur mycket de tränar och hur lång tid det tar osv.. Men kom igen, gör det med huvudvärk varje dag i ett år. Blod, svett och tårar ja, men faktiskt bokstavligt talat. Det har varit riktigt riskfyllt men vadå, det är all elitidrott och man kan faktiskt krocka med bilen på väg från jobbet hem till TV-soffan också. Något som tagit mycket energi har varit mitt vanliga jobb, det är ganska fysiskt krävande. Sedan är ju min reality att när jag går ut genom dörren på Falu Djursjukhus så börjar min riktiga arbetsdag. Det har inte kunnat gå att genomföra fullt ut, men jag har verkligen slitit för att få mig själv och Kingen i bra form. Ni vet när det dunkar sådär jävla mycket i huvudet att man bara vill lägga sig i sängen. Då är det bara att försöka lägga all energi på rätt sak! Hem och lasta hästen, köra bil någon mil för att träna på de absolut bästa vägarna. Sedan lasta, köra, tvätta häst, sen KOMA och nästa dag. Det finns ett stort gäng runt mig som har hjälpt till på många sätt. Jag kan inte med ord beskriva min tacksamhet för det!! Ja, ni som känner er delagtigta ta åt er, ni är bäst! Det är egentligen otroligt hur fina människor det finns! <3

Linda, min grindchef. Hon har koll på allt!


Linda: Hmm undra om jag ska fixa till något extra. :)


Sofia ger mig lite skugga inför att sitta upp och gå ut på nästa etapp. Ramsan jag kör runt, runt i huvudet är: Det är är så otroligt kul, min häst är i grymt fin form, jag är stark, jag är stark, jag är stark. Det sistnämnda var inte sant så det var jag tvungen att köra om några gånger..


Upp i sadeln nu kör vi!!

Jag känner verkligen att jag gjort bättre förberedelser än någon gång förut, inget över huvud taget var lämnat åt slumpen i denna satsning. På gott och ont har den där förbannade olyckan gett mig en massa erfarenheter som jag tänker ta med mig.

Tävlingen:

Jerker är en bra löpare, langar här 3 flaskor i full fart.

Jag hade tagit lite semester innan för att ladda, sedan åkte vi ner till Skåne redan på onsdagen. Jag behöver lite vila efter långa resor för att kunna prestera. Jag, pappa, Emma och Hanna åkte ner och sedan på kvällen anslöt Linda. Resten av gänget kom på fredag. Sofia, Martin med lilla Linnea från Tidan och sedan resten av Bjursgänget, Anna, Jerker och Merie. Tack till Ola med familj för kungligt boende i Knislinge hela helgen! :)

Martin ser riktigt pigg ut!

Tidig start som vanligt men vi hade delat upp oss i två gäng, de första som gjorde del 1 av Kingens uppvärmning och sedan andra gänget där jag givetvis var med kom lite senare. Starten är ju redan 05.00 med 160km framför sig så det blir långa dagar i den här sporten. Första etappen flöt på riktigt bra, Kingen var dock väldigt laddad så något överspänd. Jag tänkte bara ligga i rygg och glida med men fick justera lite då och då för att få hästen avslappnad. Första grinden gick snabbt och smidigt och vi pulsade in snabbast. Ut på andra sträckan var tempot fortfarande helt ok. Ett par gånger under denna etapp snavade Kingen till med bakbenet men bara sådär i farten så det knappt märks. Vi fortsatte att avverka mil och kom in bra i andra grind, pulsade in snabbast igen. Är det mitt enormt grymma team eller bara en väldigt vältränad häst… En kombination kanske. ;)

Några ur teamet in action, här gäller det att tjäna tid!

Tredje sträckan började också bra men här var det Kingen som fick dra den alltmer utdragna klungan hela etappen då de andra började se lite ansträngda ut. Efter ungefär 1,5 mil in på etappen kändes det inte klockrent när jag saktade av till trav. Något ojämnt men efter lite trav kändes det bra igen. Vi fortsatte in i tredje grind, vi hade då ridit 10 mil. Han pulsade in snabbast igen men vid veterinärkontrollen blev det stopp. Han visade hälta på höger bak, skit och helvete. Landslagsveterinären Kalle såg över honom flera gånger efter lite vila. Två timmar efter att vi fick bryta var han ohalt bak men lite oren vf som blev bättre ju mer vi travade med honom. Slutsatsen av detta var enligt Kalle och mig att han hade fått en liten muskelinflammation högt uppe på rumpan hb och en minimal under bröstkorgen vf. Förmodligen drog han på sig det på andra sträckan när han snavade till lite. Så lite som kan avgöra hela resultatet på en mycket viktig tävling. Hästarna kontrolleras mycket noggrant av veterinärer mellan varje etapp vilket är mycket bra och förhindrar att en lite grej skulle kunna bli en större skada. Kingen var helt ren, pigg och fräsch dagen efter och är redan igång i träning igen!

Titta djupt in i hans ögon... Ser du samma sak som jag!?

Besvikelse eller lättnad!?

Det känns verkligen som både och. Den första timmen var tung, jag var riktigt besviken och många tankar svepte förbi. ”Nu blir det inget VM i år”, ”Mina fina teammedlemmar som planerat sin egen semester för min skull i onödan” ”Fan, varför just denna tävling” Jag visste att det inte var några stora fel på Kingen även om jag såklart i första stund var lite orolig. Men som sagt Kalle kollade han rätt snabbt efteråt och sedan flera gånger.

Några ur servicegänget i bil 2.

Efter en stund kom verkligheten ikapp mig och jag började se på det hela lite mer realistiskt. Det är helt klart en stor lättnad för mig att inte få möjligheten att göra en VM satsning just nu. Det hårda jobb jag gjort de senaste månaderna är inte i närheten av vad som skulle kommit från nu och fram till augusti. Jag har verkligen pressat mina gränser hårt och hade jag fixat kvalet hade jag aldrig gett mig. Jag har en förmåga att pressa mig själv hur hårt som helst bara jag är målmedveten och vill. Det hade nog eventuellt varit snäppet för riskfyllt även för mig. Det känns otroligt skönt att nu släppa årets VM-satsning och i stället sikta stenhårt på EM 2015. Jag har en del andra stora tävlingar framför mig, bland annat Riksmästerskapen imorgon, Nordiskt Baltiskt Mästerskap i Norge osv. I höst kommer jag att åka till någon stor tävling i Europa med ett stort och starkt startfällt, för att fixa kvalet till EM. Det känns bra att rida mot riktigt hårt konkurrens för att stämma av formen inför nästa år. Jag är inte intresserad av att rida VM för att delta utan för att kunna prestera på topp. Det är väl därför man satsar på att rida i landslaget, eller har någon annan en annorlunda bild av det hela??

Marie pratar om hur god all mat är, från Ica Slätta! Det tror jag iaf att hon säger...

Hanna är redo för service!

Det var helt klart ett utslagande resultat på SM i år även som förra året. Något har hänt, vi har fått bra krav på oss. Hårdare kvalkrav för att få rida mästerskapen. Enda sättet att vi skall bli bättre och mer hungriga på att lära oss mer om träning tror jag. Det finns så många diskussioner om detta på FB att jag inte orkar läsa det längre över huvud taget. Tänk om alla lade all energi som man lägger på denna diskussion, på att träna bättre och förbereda sig själv och hästen för uppgiften. Man kan skylla på många olika saker men jag är rätt övertygad om att iaf några inte gjort jobbet fullt ut. På EM/VM är det över 100 starter som drar iväg i en enda massa. Alla är riktigt riktigt bra, det gäller att vara ordentligt förberedd för att kunna prestera i det motståndet. Kom igen nu alla och jobba hårdare så är vi där snart. Detta var ett sidospår men jag ville ändå få det sagt.

Anna är på gång. Det är så roligt ute i Skåneskogarna! :)

Slutsatsen:

Jag tar med mig alla fantastiskt roliga minnen från SM i år. Min häst är i grymt fin form och jag är stolt över mig själv som åstadkommit detta under min hårda resa att komma tillbaka. Mitt TEAM, herregud MITT TEAM fy tusan vad ni är bra. Jag blir rörd när jag bara tänker laddar jag inför EM nästa år!

Emma... Kunde inte låta bli den här bilden. ;)

Hatten av för Caroline Franzen som tog hem guldet, med ett gäng skruvar i benet... (Tror att det krävs lite girlpower för att fixa det!)

Jerker, the new Dr. Conte och hans... slav ser det ut som.

I måndags träffade jag alla i mitt rehab-team för sista gången. Jag tror att de blev väldigt lättade över helgens resultat även om de ändå hejar på mig. Några i det här teamet har verkligen vänt tillbaka mitt liv som ett tag var ganska kritiskt. Läkaren skrev motsträvigt men ändå i förtroende till mig, ut en omgång värkmedicin så att jag klarar av det här livet tills i höst, då får jag väl gå till min husläkare eller nåt… Dags att stå på egna ben nu! I onsdags vände baksmällan från SM till att närma sig vanlig huvudvärk och trötthet. Nu åker jag mot ett trevligt Värmland för att imorgon rida Riksmästerskapen på Barett. Jag kommer att vara laddad vid startlinjen så räkna med att jag gör mitt bästa! Fy fan vad kul det är att vara tillbaka i sadeln igen!!!!


Kingen: Alltså AE det räcker om du bara sitter där och låter mig springa, sluta bromsa....

Ett STORT TACK till mina sponsorer som stöttar min satsning! Det betyder väldigt mycket. Snart kommer jag att leverera resultat igen, jag lovar! J

Det var lite tungt att svänga in på Bilmetro i måndags för att lämna tillbaka denna! Jag gillade verkligen Amaroken, så den hade jag kunnat köra några mil till. :) Stort tack till Bilmetro för lånet!!!